Referansesak: Politiske fanger fra Vest-Sahara
Vi gleder oss over beslutningen fra FNs arbeidsgruppe som bekrefter den ulovlige fengslingen av våre sønner og krever at Marokko umiddelbart løslater dem, uttaler familiene til de politiske fangene "Gdeim Izik"
«Gdeim Izik»-fangene er 19 fremtredende saharawiske menneskerettighetsforkjempere fra Vest-Sahara som ble vilkårlig arrestert i 2010 og dømt til lange fengselsstraffer etter to rettssaker fargelagt av påstander om tortur og uregelmessigheter. De holdes under brutale forhold i seks forskjellige fengsler på marokkansk jord og nektes medisinske, juridiske og familiebesøk.
I oktober 2023 publiserte FNs arbeidsgruppe på vilkårlig fengsling en avgjørelse med krav om at fangene umiddelbart skal løslates.
I avgjørelsen pekte FN-ekspertene på grove brudd, inkludert brudd på retten til advokat, tilståelser utøvd under tortur og domstolens manglende upartiskhet og uavhengighet. FNs arbeidsgruppe ba også Marokko om å sikre erstatning og oppfordret kongedømmet til å etterforske den vilkårlige frihetsberøvelsen og iverksette tiltak mot de ansvarlige. Avgjørelsen finner du her.
I en kommentar til beslutningen uttalte advokat og professor Mads Andenas (KC), tidligere rapportør for FNs arbeidsgruppe om vilkårlig fengsling, at slike avgjørelser er ekstremt sjeldne. En slik sterk fordømmelse taler både til alvorlighetsgraden av Marokkos overgrep mot fangene og er et resultat av hardt arbeid fra familiene, og av advokater som har brakt disse sakene til FN igjen og igjen.
Avgjørelsen fra FNs arbeidsgruppe bygger på en lang rekke saker brakt fra Vest-Sahara og er et produkt av langvarig strategisk rettergang rettet mot internasjonale organer.
Vanskeligheter og motgang med hver nyhet mottatt. Sultestreiker for å kreve rettigheter, enten individuelt eller kollektivt. Vi må presse Marokko til å gi i det minste grunnleggende helsetjenester til fangene.
Familiene til Gdeim Izik-fangene bor hovedsakelig i okkuperte Vest-Sahara, langt borte fra sine sønner, brødre og ektemenn som holdes i marokkanske fengsler i selve Marokko.
For tiden er fangene spredt over seks forskjellige marokkanske
fengsler. Dette er fengslene til Kenitra, Ait Melloul, Tifelt 2, Bouzairkan,
Ain Borja og Tan Tan.
Familiene til Gdeim Izik fangene har kjempet for deres løslatelse de siste 13 årene.
«Det er veldig vanskelig å besøke dem. De er fengslet langt borte fra familiene sine, og reisen er strabasiøs. Å krysse marokkanske grensekontrollposter er utfordrende for saharawier, og reisen er lang. Selv når vi kommer til fengselet, sliter vi med å få tilgang, og tiden med dem er ofte begrenset.
Persona non grata
Den 5. mai 2022 ble jeg personlig nektet innreise til Marokko av lokalt politi på Rabat-flyplassen på vei til møte med familiene til Gdeim Izik-fangene. Jeg ledet da en internasjonal delegasjon som i mai 2022 avholdte møter med familiene, organisasjoner og ambassader i Rabat.
Politiet forklarte at jeg ble forhindret på grunn av «problemer med Marokko». Utvisningen var knyttet til menneskerettighetsarbeid og mitt arbeid med å innlevere klager til FN mekanismer, og særlig på vegne av Saharawiske politiske fanger til FNs arbeidsgruppe på vilkårlig fengsling
Delegasjonen bestod av advokater og representanter fra sivilsamfunn, og ble organisert i samarbeid med Raftostiftelsen (her).