Åpenhetslov med manglende åpenhet?
Én av fem mangler redegjørelse på nettsidene melder Forbrukertilsynet i fersk redegjørelse
Åpenhetsloven pålegger virksomheter en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger som inkluderer å identifisere og vurdere risiko og iverksette tiltak og spore gjennomføringen av slike tiltak basert på den identifisert risiko. Målet er å sikre grunnleggende menneskerettigheter og retten til anstendige arbeidsforhold.
Høsten 2023 gjennomførte Forbrukertilsynet en kontroll av norske virksomheters etterlevelse av loven og kontrollerte hvorvidt 500 virksomheter har rapportert. Virksomhetene ble valgt ut tilfeldig, uavhengig av bransje og størrelse.
Av de 500 kontrollerte virksomhetene bryter en femtedel kravet om at redegjørelse skal offentliggjøres på nettsidene. Forbrukertilsynet ser alvorlig på funnene.
Åpenhetsloven hviler på en forutsetning om at norske virksomheter skal rapportere på etterlevelse av loven og på den måten sikre åpenhet og informasjonsutveksling om utfordringer som møtes og risiko som er identifisert. forutsetning
Lovens håndhevelse
Forbrukertilsynet er oppnevnt som offentlig tilsynsmyndighet av åpenhetsloven. Forbrukertilsynet skal påvirke virksomheter til å etterleve regelverket, på eget initiativ eller på bakgrunn av anmodninger fra andre, også kalt for forhandlingsmodellen,
Siden aktsomhetsvurderingene må være i tråd med OECDs retningslinjer, legger Forarbeidene til grunn at Forbrukertilsynet skal samarbeide tett med Nasjonalt kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv.
Lovens sanksjonsmekanismer
I tråd med forhandlingsmodellen, og dersom et foretak opptrer i strid med loven, kan Forbrukertilsynet be om en skriftlig bekreftelse på at den ulovlige virksomheten vil bli brakt til opphør eller velge å fatte vedtak.
Dersom foretaket misligholder vedtaket, kan tvangsmulkt fastsettes etter § 13.
Dersom foretaket har opptrådt i strid med kravene til å offentliggjøre en redegjørelse for aktsomhetsvurderinger eller besvare en forespørsel om opplysninger, kan de ilegges overtredelsesgebyr, jf. § 14.